Atceros pirmo laiku, kad veikalos parādījās krabju nūjiņas. Kas tas tāds, ko ar to darīt? Mamma bija uzzinājusi divus veidus – salātos ar rīsiem, salātos bez rīsiem. Es gan neatceros vai tika izmēģināti tie bez rīsiem, bet otra variācija iedzīvojās uz palikšanu. Šī ir tā versijas, kas atrodama sabiedriskajā ēdināšanā un kas ir kļuvusi par klasiku.
250g rīsi, 500g krabju nūjiņas, 1 sarkana paprika, 1 bundžiņa konservēta kukurūza, 1 mazs sīpols, 1 garais gurķis, 500g majonēze, 8 cieti vārītas olas, 1ēd.k. sinepes, sāls, malti melnie pipari, cukurs
Rīsus novāra, atdzesē. Krabju nūjiņas sagriež ripiņās, paprikai izņem sēķlas un sagriež nelielos gabaliņos, gurķi un olas sagriež tikpat lielos gabalos. Kukurūzai nolej lieko šķidrumu.
Mērcei sajauc majonēzi, sinepes, sāli, piparus un cukuru, līdz cietās sastāvdaļas izkusušas. Iemaisa gurķus, papriku, sīpolus un kukurūzu, sajauc, atstāj uz 15 minūtēm ievilkties. pievieno krabju nūjiņas, olas, visu izmaisa. Pa daļām pievieno vārītos rīsus, salātus pēc katras reizes apmaisot, līdz tie ir gaumei atbilstošā biezumā – nav ne par sausu (par maz mērces), ne par mitru (viss peld mērcē).