Ķīseļus gatavo no žāvētiem un svaigiem augļiem, ogām, ogu sulām, sīrupiem, dažādiem ievārījumiem, piena ar cukura piedevu. Sabiezināšanai lieto kartupeļu cieti, kura jāpievieno uzreiz, citādāk, pievienojot to atkārtoti, izveidojas kunkuļi.
Pēc konsistences ķīseļus iedala biezos un šķidros. Biezajiem ķīseļiem uz 1l šķidruma ņem 60-65g, bet šķidriem – 40-45g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti izšķīdina aukstā ūdenī, pievieno verdošam šķidrumam uzreiz. Ilgi vārīt pēc tam nav ieteicams, jo tad ķīselis kļūst šķidrs un staipīgs. Biezos ķīseļus pēc cietes pievienošanas pavāra vēl 5-6min uz ļoti maza karstuma, nepārtraukti maispot. Lej nelielos trauciņos, pārkaisa ar riekstiem, grezno ar putukrējumu, augļiem, rīvētu šokolādi utt.