Tags

, ,

Svētku brīvdienās, ciemiņus, kuri nāks un ies biežāk kā pilsētas autobuss, gribēsies pacienāt ne tikai ar saldumiem, bet arī kaut ko stiprāku, bet veikalā 99% gaļas ir “sašpricēta”, tā, kas labāka  – uzreiz arī cena lielāka, bet ne visiem ir laiks, iespēja un gribēšana skriet un meklēt īsto lauku kūpinājumu. Tad nu vecumvecs paņēmiens kā tikt pie dažādu garšu uzkodu gaļām bez lieka stresa, noņemšanās un izdevumiem.

Vajadzēs gaļas gabalus – vēlams cauraugušus, jo no tiem sanāk sulīgāk, bet nav slikti arī no pavisam liesas filejas. Var ņemt arī lētos gabalus – pavēderes, vaigus utml. Gabalus sagriež (ar aprēķinu, ka vārot nedaudz sarausies) iegarenos gabalos, kurus pēc tam varētu sagriezt glītās šķēlēs. Katru ierīvē ar garšvielām. Klasiskākais variants – sinepes ar melnajiem pipariem, ķiploki ar lauru lapām un smaržīgajiem pipariem. Slinkāks variants – gatavie garšvielu maisījumi. Attēlā redzamie gabali ir ar sinepēm un SantaMaria garšvielu šašlikam, gaļa – gabals ar treknumu, izgriezts no cūkas priekšpleca. Jāatzīst, ka dabīgās garšvielas dod nesalīdzināmi labāku garšu.

Kad gaļa sagaršvielota, to ietin pārtikas plēvē pēc iespējas ciešāk. Atstāj uz nakti iemarinēties. Lielā katlā lej ūdeni, liek gaļu un vāra. Vārīšana ilgst aptuveni tikpat cik cepšana cepeškrāsnī ~1,5-2h atkarībā no gaļas biezuma. Labākais šādā gatavošanā ir, ka gaļa faktiski izvārās savā sulā, saglabājot visu labo, nevis atdodot to buljonam, tā nav izmirkusi un vienā piegājienā var pagatavot dažādas garšas un veidus.