Tags

,

bulla_pautiCīņa – tas ir maigi sacīts! Uzskrēju tiem virsū Sky veikalā. Izskatījās nekaitīgi – tādi gludi un spīdīgi, maksāja smieklīgi maz.. Kādēļ gan nē!? Un tā sākās cīņa…

Nenoliegšu, ka ,uztaisījusi lielas acis un nedaudz uzjautrināta, riņķoju ap kārbiņu, jo tomēr pirmā reize ar tādu lietu. Pabakstīju ar pirkstu, sapratu, ka neko nesaprotu – no kura gala ķerties, no kura neķerties? Izskatījās jau kā palielas, pamīkstas, vārītas olas. Atradu interneta dzīlēs aprakstus,  izveicu kopsavilkumu un ķēros klāt.

  1. Uzasināju nazi, jo ar neasu nebūs aršana, t.i. šķēršana
  2. Pa garāko malu veicu iegriezumu. Jāgriež uzmanīgi, bet padziļi, kamēr aizgriežas līdz saturam.
  3. Ķēros pie lobīšanas. Griezuma līnijā miziņu aizķer ar pirkstiem, lēnām un uzmanīgi plēš nost to no satura. Tā viscaur uz riņķi, kamēr paliek pliks un nedaudz lipīgs sēklinieks (šī daļa ir tā nepatīkamākā, jo rokas paliek lipīgas; arī jūtīgākam degunam varētu aromāts šķist aizdomīgs).
  4. Sagriezu katru gabalu aptuveni sešās sķēlēs, saliku bļodā un gāju skalot tekošā aukstā ūdenī, kamēr lipīgums pazudis un ūdens dzidrs. Tālāk jau sākas gatavošana 🙂

bulla_pauti_skivi

2 buļļa pauti jeb sēklinieki, 2 lieli sīpoli, 1 ēd.k. sviests, 3 ēd.k. skābs krējums, malti melnie pipari, sāls, 1/2gl ūdens

Buļļa pautus sagatavo kā norādīts augstāk. Sakarsē pannu ar nepiedegošu pārklājumu, liek pautus un apcepina brūnus no abām pusēm. Cepot tie sarausies un iespējams sulosies, ja tā gadās, šķidrums jānovāra. Saceptus pārliek katliņā, pārlej ar ūdeni, uzvāra un sautē mazā kastumā ~10min.

Tikmēr nomizo sīpolus, sagriež pabiezās pusripās. Pannā izkausē sviestu un tajā apcep sīpolus līdz pirmajam brūnumam. Pievieno katliņa saturam, pieliek sāli, piparus pēc garšas un sautē vēl 10-15min, ja nepieciešams pielej vēl 1/2 glāzi ūdens. Gaļas šķēlītes izņem, saglabā siltas (es to daru ieliekot māla bļodā un pārklājot ar foliju). Sīpolu mērcei pievieno biezu skābo krējumu, maisot uzvāra un samazinot karstumu turpina novārīt, līdz mērce iebiezinās.

Pasniedzot šķīvī vispirms liek mērci, uz kuras izkārto gaļas šķēlītes. Pasniedz ar svaigu baltmaizi.

Ar dotajiem daudzumiem uzkodām no pietiks divām personām. Mazām uzkodām – četrām 🙂 Verdikts? Neteikšu, ka ikdienā tagad vien sapņoju par tiem, bet noteikti šī nebija vienīgā reize, kad kaut ko tādu gatavoju, jo garša ir maiga (zinātājs salīdzināja ar nierēm), patīkama.