Tags

, , ,

Jera_zupaIlgu laiku deklarēju, ka jēra gaļa nav tā gardākā, jo vienmēr tā tika gatavota tikai divos veidos – jērgaļas sautējumā ar svaigiem kāpostiem vai jērgaļas sakņu zupa. Ļoti jau neptika tie tauki, kas šai gaļai ir diezgan īpatnēji – ātri atdziest un veido mutē kārtiņu, kuru nekādīgi nevar dabūt nost. Tas bija līdz tam, kad mani pacienāja ar jēra zupu, kurai ne tikai nebija izteiktās garšas, bet arī taukainums nez kur bija izplēnējis.

400g jēra ribas ar gaļu, 1/2 glāze grūbas, 1 burkāns, 1 neliela selerijas sakne, 1 puravs, 1tk citrona sula, malti melnie pipari, sāls, eļļa, daži zariņi pētersīļu zaļumi

Katliņā ielej 2l ūdens, liek vārīties. Ribiņas sagriež pa gabaliņiem, ar vienu ribiņu katram. Pannā sakarsē eļļu un uz liela karstuma apcep no visām pusēm līdz brūnumam. burkānu sagriež nelielos gabaliņos. Kad ūdens uzvārījies, tajā liek grūbas, burkānus un apcepto gaļu. Samazina karstumu līdz vidējam, vāra kamēr gaļa sāk nākt nost no kauliņiem un grūbas mīkstas.

Sarīvē selerijas sakni, pārslaka ar citronu sulu, lai tā nekļūtu tumša. Purava gaišo daļu sagriez plānos gredzenos un visu pievieno zupai. Pēc garšas pieliek sāli un piparus. Visu vāra līdz selerijas mīkstas. Pievieno sakapātus pētersīļus, uzliek vāku un ļauj zupai 5-10min ievilkties.

Pasniedzot pēc vēlēšanās var pievienot skābu krējumu.