Tags

, , ,

Prosa ir velti aizmirsts un noniecināts putraims. Kad nopirku paciņu ar domu pagatavot putru, nedaudz sašutu, jo LV internetā atrodamās receptes vairāk vai mazāk bija tikai saldās, bet putra ar rozīnēm manī iedzen šausmas 🙂 Tā nu paciņa stāvēja vientulīgi plauktā. Līdz šim rītam.

Vakar saskatījusies internetā dažādas receptes, naktī aizdomājos, ko varētu pagatavot. Gandrīz visiem kārotajiem ēdieniem pietrūka kāda no būtiskajām sastāvdaļām, tādēļ aizfantazējos par esošo krājumu izlietošanu. Atcerējos par skumjo prosu un nolēmu taisīt dārzeņu risoto no prosas. Recepte vienkārša, garšvielas vēl vienkāršākas, turklāt viegli piemērojama veģetāriešiem un vegāniem – atliek tikai vistas buljonu nomainīt pret dārzeņu.

1 ¾ gl prosa, 4gl buljons, 1 burkāns, 1 neliels sīpols, kāršu paciņas izmēra gabals selerijas sakne, 1/3 neliela paprika, 2 ēd.k. eļļa, šķipsna baziliks

Prosu, līdzīgi kā rīsus, skalo vairākos ūdeņos, līdz ūdens paliek dzidrs (kādas 7-8 skalošanas). Uzvāra ūdeni un verdošu pārlej putraimiem, pretējā gadījumā prosa būs rūgtena. Ļauj atdzist ūdenim. Šādi mazgāta un plaucēta prosa arī kļūst gaišāka, apjomīgāka.

Tikmēr nomizo burkānu, selerijas saknes gabalu, sīpolu. Visus dārzeņus, arī papriku, smalki sagriež. Pagatavo buljonu. Es šķīdināju vistas kubiņu, bet atkarībā no vēlmēm tikpat labs būtu dārzeņu buljons.

Katlā vai sautējamā pannā ielej eļļu un apcep dārzeņus, līdz tie mīkstāki un sāk atdot krāsu, pieliek baziliku. Pieber prosu, maisot ātri apcep, pielej dažus kausiņus buljona un maisot turpina sautēt. Kad šķidrums iesūcies, pielej vēl buljonu. Tā turpina tik ilgi, līdz prosa mīksta.