Tags

, , ,

Krāsnī cepti kartupeļi man vienmēr ir bijis gardums. Lielākoties jau tādēļ, ka bērnībā vienmēr bija tikai mazā gāzes plīts bez cepeškrāsns vai, labākajā gadījumā, malkas plītī iebūvētā, kur mamma neko negribēja cept, jo nemācēja ar malku noregulēt īsto karstumu. Laikam tādēļ man tik mīļi ir visi cepeškrāsnī gatavotie ēdieni.

1,5kg kartupeļi, 50g sviests, 50ml eļļa, sāls, daži zariņi vai 2 tk kaltēts timiāns

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 230°. Kartupeļus nomizo, nomazgā un gareniski sagriež daivās. Liek aukstā ūdenī. Tikmēr izkausē un uzkarsē sviestu un eļļu. Pieliek timiānu un karsē 3 minūtes. Kartupeļus nosusina virtuves dvielī, ber sausā bļodā, aplej ar karstajām taukvielām, pieber sāli un izmaisa, lai vienmērīgi pārklātos. Pārliek cepampannā un liek vidējā krāsns plauktā.

Periodiski, ik pēc 5-10min, apmaisot, cep līdz kartupeļi mīksti un apbrūnējuši. Ja kartupeļi jau ir pietiekami mīksti, bet vēl nav brūni, krāsni pārslēdz grila režīmā, līdz iegūts vēlamais izskats. Tieši tāpat gatavo arī ķimeņu kartupeļus.