Tags

, ,

Recepte gan vairāk aktuāla vasaras/rudens sezonai, bet tā kā esmu sākusi tukšot visus ziemas krājumus, tad nu lieku to tagad 🙂

800g gurķi, 200g sīpoli, 1,5-2 ēd.k. sāls, 1 ēd.k. cukurs, 2-3 ēd.k. 9% etiķis, 5-10 ēd.k. eļļa, 1 ēd.k. dilles
Gurķus nomazgā, nomizo, izgriežot visas bojātās vietas (šo obligāti jādara, ja grib, lai gurķus nešauj gaisā), un sagriež pusripiņās vai ceturdaļripās. To pašu izdara ar sīpoliem. Abus liek bļodā, samaisa ar sāli, etiķi un eļļu, un dillēm un atstāj “ievilkties” uz 2-3h, kamēr atsulojas. Nogaršo, pieliek to garšvielu (etiķi, sāli), kuru vēl vajag. Salātiem šajā stadijā jābūt asākiem un sāļākiem nekā vēlas gala rezultātu.

Gatavos salātus stingri sapilda burkās (labāk 0,5l), pārlej ar atlikušo marinādi. Nedaudz pievalcē vāciņus un pasterizē 85-90o C temperatūrā: 0,5l burkas 20 minūtes, 1l burkas 25 minūtes. Pēc pasterizēšanas burkas aizvalcē līdz galam un apgriež otrādāk. Pēc 30 min pagriež atpakaļ.

Svarīgi ir nepārkarsēt, jo gurķi tad pazaudēs savu kraukšķīgumu! Tāpēc nevajag likt zem segām vai kā papildus karsēt.

Paskaidrojums: iesākumā labāk pievienot receptē norādītās mazākās garšvielu devas. Pēc tam pēc vajadzības var papildināt pēc savas gaumes. Eļļu vēlams ņemt labu kukurūzas, saulespuķu vai kādu citu, izņemot olīvu (specifiskā garša bojās salātu tradicionālu garšu), kā arī izvairīties lietot apšaubāmas kvalitātes/nezināma vecuma/ bezgarantiju pārdevēja (tirgū) pārdotās eļļas, jo, lai arī tie ir ziemas salāti, eļļas kvalitāte ir ļoti nozīmīga.