Skip to content
  • Sākums
  • Receptes
  • Egitas Virtuve
  • Tievētājas atskaites
  • Par mani / Kontakti

Mājas sirds

par visu un neko
  • Home
  • Receptes
  • Ceptie gardumi
  • Cepumi un plātsmaizes
  • Mācību biezpienmaize
Cepumi un plātsmaizes, Receptes
August 3, 2018

Mācību biezpienmaize

Priekšvēsture. Šodienas lielisko laikapstākļu ietekmē, kad lija, sniga, krita krusa un gar biroja logiem gaudoja auksts vējš, tā vien sagribējās ietīties pledā, ielīst dīvāna stūrī un uzēst kaut ko garšīgu.

Otra priekšvēsture. Sen sen atpakaļ biju atradusi vecu pavārgrāmatu, kurā bija ābolu vai biezpiena ruletes recepte. Kura tieši – neatceros. Bet sanāca fantastiski garšīga, trausla. Īsteni strūdelīga. Mīklu cakināju pati, pūdercukuru arī malu, bet…Pēc pirmā testa izgāju no mājas un tikmēr mani jaukie strūdeles gabaliņi pazuda! Vakarā ejot gulēt es daļu gan atradu zem spilvena, kur tos rūpīgi bija paslēpusi sune. Man bija tik ļoti ļoti žēl!

Nolēmu, ka vajag kaut ko līdzīgu izcept. Latvijas Maiznieks, piedāvā arī saldētās kārtainās mīklas plāksnes, kas ir krietni lielākas kā Mantingas Tešlai. Iepakojumā ir viena liela mīklas lapa, kas garumā pat pārsniedz standarta plāts izmērus, tāpēc ērti lietot lielāka izmēra darbiem, jo nav jāstiķē gabali. Procesā gan sapratu, ka toreiz TAS nebija biezpiens, bet tā kā iesākts bija, tad sanāca improvizēta biezpienmaizīte, no tā, kas trāpījās mājās pa rokai.

DSCN0117

1 liela plāksne kārtainā mīkla, 0,5kg smalkgraudu biezpiens, 100ml kafijas krējums, 2 ēd.k. rozīnes, 10 žāvētas aprikozes, 3 ēd.k. pūdercukurs, 1 ēd.k. vanļas cukurs, miziņa no 1 citrona, 8 ēd.k. rīvmaize, 50g mandeļu plāksnītes, pussauja lazdu rieksti,  2 ēd.k. rieksti, 3 ēd.k. brūnais granulētais cukurs, 50g sviests vai margarīns, 3 ēd.k. mannā

Plāksni, ja lieto saldēto, atlaidina, izrullē plānāku un platāku. Sajauc 5ēd.k. rīvmaizi ar sadrupinātiem riekstiem un pusi mandeļu plāksnītēm, pārkaisa mīklai.

Biezpienu sajauc ar kafijas krējumu, ierīvē citrona miziņu, pievieno cukurus, rozīnes un sasmalcinātas aprikozes. Visu labi sajauc iemaisa mannā. Liek uz mīklas gar garāko malu. Mīklu sarullē ne pārāk ciešā ruletē, biezpienu atstājot pašā viducītī. Izkausē sviestu, pārsmērē ruleti.

Sajauc atlikušo rīvmaizi ar mandeļu plāksnītēm un brūno cukuru. Pielej atlikušo kausēto sviestu samaisa līdz veidojas drupatas. Pārkaisa ruletei.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180C grādiem. Ievieto ruleti un cep aptuveni 40 minūtes.

Tā kā rulete sanāca pārāk gara, griezu to uz pusēm.

DSCN0110

Kāpēc mācību? Tāpēc, ka guvu vairākas mācības un pārliecinājos praksē par teorijas atbilstību: labāk ņemt bezrauga, nevis rauga kārtaino mīklu. Ja patiešām gribās kaut ko saldu, biezpienam jāliek klāt vismaz 2x vairāk cukuru. Šajā proporcijā biezpiens bija zaudējis skābumu, bet par saldu arī īsti nosaukt nevarēja. Rīt jāuztaisa vaniļas mērce un tad jau būs pats labums.

 

 

Parādi to citiem:
Share on Facebook Share
Share on TwitterTweet
Share on Pinterest Share
biezpiena ēdienibiezpiena strūdelebiezpienmaize

Post navigation

Previous Post
Next Post

Meklētājs:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Ātri gatavojams
Briseles kāposti
Burkāni
Ceptie gardumi
Cepumi un plātsmaizes
Citas
Citi
Citi
Citi
Citi ēdieni
Cūkgaļa
Dārzeņi un augļi
Dažādas maizītes
Dzērieni
Ekskursijas
Eksperiments
Filmas
Gaļa
Graudaugu ēdieni
Gurķi
Jēra gaļa
Kabači un cukini
Kāposti
Kartupeļi
Kēksi un mafini
Ķirbji
Konservējumi un marinējumi
Kūkas un tortes
Kultūra
Liellopa gaļa
Maltā gaļa
Mērces
Mini uzkodas
Mūzika
Nejēdzības
Nopietni
Padomi
Pankūkas
Paprika
Pasta (makaroni)
Paziņojumi
Pīrāgi un pīrādziņi
Puravi
Putna gaļa
Putras
Receptes
Rīsi
Sajūtas
Salāti
Saldie ēdieni
Selerijas
Sēnes
Sīkumi
Sirdij
Svētki
Testēju
Tievētājas atskaites
Tomāti
Tradicionāli ēdieni
Uzgriežamie
Uzkodas
Zivis un jūras veltes
Zupas

Seko man:

Egita tvīto

Invalid or expired token.

Tēmas

Mājas sirds

par visu un neko
Back to top
Proudly powered by WordPress | Theme: Memory by GretaThemes.
Mājas sirds
  • Sākums
  • Receptes
  • Egitas Virtuve
  • Tievētājas atskaites
  • Par mani / Kontakti
Add your widget here