Tags

Šodien skatoties Gandrīz ideālo vakariņu atkārtojumu, sakārojās kartupeļu pankūkas. Mūsmājās tās tiek gatavotas divos veidos – smalkās un rupjās. Smalkajām, kā jau pieņemts, kartupeļus sasmalcina putrā, kamēr rupjās ir tās, ko parasti dēvē par kartupeļu rostiem. Tā kā rupjās garšo tikai man, tad atkal gatavoju smalkās. Šīs ir pamatproporcijas, kam pēc vēlēšanās var pievienot rīvētu sieru, smalki sakapātus sīpolus, zaļumus, piespiest kādu ķiploka daiviņu.

2kg kartupeļi, 2 olas, 1gl piens, 1 ēd.k. sāls, eļļa. Papildaprīkojums: marle lielajos gabalos

Kartupeļus nomizo, sagriež, sasmalcina viendabīgā masā. Masu liek dubultā salocītā marlē un kārtīgi nospiež visu lieko šķidrumu atsevišķā traukā, līdz tā gandrīz pilnīgi sausa. Uzvāra pienu, pārlej masai un samaisa. Tikmēr šķidruma apakšā ir nostājusies kartupeļu ciete. Šķidrumu nolej, bet cieti pievieno kartupeļiem. Pieliek olas, sāli, visu kārtīgi izmaisa. Pannā sakarsē nedaudz eļļu, ar karoti virsū liek masu un izlīdzina. Cep no abām pusēm līdz zeltainas.

Sīkumi. It kā sīkumi, bet parasti ir divas lietas kas attur no šo pankūku gatavošanas – kartupeļu mizošana un rīvēšana. Ja bez mizošanas nekādīgi, tad rīvēšanu var atvieglot pavisam vienkārši. Kādreiz mamma izmantoja veco sulas spiedi Žuravinka, kas uzreiz atdalīja arī sulu, bet man tādas nav, līdz ar to lieku virtuves kombainā. Vispirms laižu caur smalko rīvi, bet bundulī ir ielikts asmenis, kurš sarīvētos kartupeļus uzreiz pārvērš smalkā masā.

Savukārt marli gabalos parasti var dabūt aptiekās. Tā noder ne tikai kartupeļu pankūku gatavošanā, bet arī sulas filtrēšanai, siera siešanai utt.