Tags

, ,

Rudenim klauvējot pie durvīm arī piemājas tirdziņā sāk parādīties arvien vairāk sakņu, dārzeņu un citu labumu. Tas nu ir īstais laiks tikt pie kāda sātīga sautējuma.

Sautējumu var taisīt gan veģetāro, gan arī ar gaļu. Vislabāk būtu liesa lopa vai teļa gaļa, bet arī var izmantot cūkgaļu vai tās cienītāji – arī jēra gaļu. Pievienot var visdažādākos dārzeņus, atkarībā no gaumes un pieejamības. Galvenais ir pievienot tos sautējumam pēc gatavošanas ilguma, lai beigās visi būtu vienādā mīkstumā un nebūtu izšķīduši. Man šoreiz bija:

1/2kg cūkgaļas šķiņķa, 6 vidēja izmēra kartupeļi (miltaina šķirne), 3 gari burkāni, 2 sīpoli, 1 pipars, 1 baklažāns, sāls, pipari, paprikas pulveris.

Gaļu sagriež gabaliņos (aptuveni 1,5×1,5cm), uz sausas pannas vienā kārtā liekot, apbrūnina no visām pusēm, pārliek katlā. Burkānus nomizo , sagriež slīpās šķēlēs, liek katlā pie gaļas. Apkaisa ar sāli, maltiem melnajiem pipariem, paprikas pulveri, izmaisa, uzlej 2 glāzes ūdens. Visu uzvāra, samazina karstumu un regulāri apmaisot sautē līdz burkāni un gaļa mīksti.

Nomizo kartupeļus, sagriež gabalos, tikpat lielos cik gaļa, piparam izņem sēklas un sagriež palielos gabalos. Baklažānu sagriež, liek traukā un apkaisa ar sāli, pirms pievienošanas nospiež izdalījušos šķidrumu. Liek pie mīkstās gaļas visus sagatavotos dārzeņus un zem vāka sautē, kamēr mīksts.

Sīpolus nomizo, sagriež daiviņās un apcep līdz zeltaini brūni. Pievieno sautējumam pašās beigās. Izmaisa.

Pasniedzot apkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem, atsevišķi pasniedz skābo krējumu.