Tags

, ,

 

cezara_merceCēzara salātu mērce ir gana sarežģīts pasākums, ja ievēro visus sīkumus. Ja salāti nav jāpasniedz prezidentam vai kādam īpaši smalkam gardēdim, tad der arī atvieglotie receptes varianti. 

Šis patiešām ir viegls variants – sarežģītākā daļa ir aizstāta ar gatavo majonēzi. Zinu, ka daudzi joprojām par vienīgo īsto atzīst Hellmanns tumši zilo, citi tikai Franča provansas majonēzi, bet man vislabāk patīk  Spilvas Provansas majonēze

majoneze

Tāpat arī jāparunā par anšoviem. Reaton piedāvā lieliskus anšovus, kas patiesībā ir ķilavas ļoti gardā marinādē, bet tādi šai  mērcei nederēs. Vajadzēs īstas mazas zivtiņas, kas ir sasālītas, pacietas un tiek pārdotas mazās kārbiņās. Tām man nav iecienīta veida, jo pērku, kad vajag un kur pagadās. Pēdējo reizi tās iegādājos Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā esošajā spāņu preču bodītē. Tā kā uzreiz visas zivtiņas nekad nesanāk izmantot, pāri palikušās pārlieku nelielā burciņā (mazās sinepju burciņas der ideāli) un aizvākotas glabāju ledusskapī.

Mērces pagatavošanai svarīgi, lai būtu kāda ierīce ar blendera funkciju. Tikpat labi tā varētu būt krūzes veida blenderis, bet es izmantoju virtuves kombaina bļodu ar smalcināmo nazi.

Sastāvs: 2 daiviņas ķiploks, 1 anšovu fileja, 2ēd.k. svaiga citronu sula, 1tk Dižonas tipa sinepes, 1tk Vorčesteras mērce, 250g Provansas majonēze, 70g rīvēts cietais siers

Blenderī liek ķiploku, anšovu, citronu sulu, sinepes (es mēdzu aizstāt ar graudu sinepēm), Vorčesteras mērci un blenderē, līdz ķiploks un anšovs ir sasmalcināts. Pievieno majonēzi, turpina blenderēt 1 minūti. Pievieno cieto sieru,  sablenderē, lai tas vienmērīgi sajaucas ar mērci. Pārliek uzglabāšanas traukā un atdzesē ledusskapī ~2h, lai garšas savelkas.
Pasniedz pārlejot lapu salātiem, lapu-dārzeņu salātiem vai izmanto kā dip mērci dārzeņiem, čipsiem, vistas nagetiem uc.

PS Mērce ir tik garda, ka mēdzu to kā našķi laizīt no karotes, vai ēst pamērcējot maizes gabaliņus.