Tags

, , ,

DSCN1075Kā vēsta leģenda, Madeiras kūka jeb biskvīts savu nosaukumu ir ieguvis tieši no vīna. Bet ne jau tādēļ, ka tas būtu pievienots mīklai. Kūka ir bijusi tradicionālā piedeva portugāļu Madeiras vīnam angļu galdā, tādēļ tā ir vienkārša un tajā tiek izmantotas tikai tradicionālas izejvielas.

Kūkai: 150g mīksts sviests, 200g cukurs, 225g kviešu milti, 3 olas, 1tk vaniļas esence, sarīvēta miziņa no 1 citrona, 1,5tk cepamais pulveris, 3 ēd.k. karsts ūdens

Sviestu saputo ar cukuru, līdz visa masa ir gaiša un gaisīga. Ieputo vaniļas esenci un pa vienai sāk pievienot olas, katru kārtīgi iejaucot mīklā pirms nākamās pievienošanas. Iemaisa miltus, citrona miziņu un, kad mīkla kļuvusi viendabīga, pielej karsto ūdeni. Izmaisa. Liek ietaukotā 20cm cepamajā formā un cep 180C grādos 55 minūtes. Pirms dekorēšanas atdzesē.

Tradicionāli šo kūku/keksu dekorē ar pūdercukuru un cukurotām citrona miziņām, un pasniedz drīzāk kā kēksu, bet tā kā biskvīts ir diezgan sauss, tad jāparedz klāt kāds krēms vai vienkārši putu krējums. 

Krēms: 100g mīksts sviests, 200g pūdercukurs, 3 piles mandeļu esence, 3 ēd.k. saldais krējums

Sviestu ar pūdercukuru puto elektriskajā mikserī vismaz 5 minūtes. Pievieno esenci, saldo krējumu un puto vēl 2 minūtes, līdz masa ir gaisīga un balta.

Aveņu pildījums: 1gl blenedrētas avenes, 4 ēd.k. želejcukurs, 1ēd.k. rums, 1tk vaniļas cukurs

Pildījuma sastāvdaļas liek katliņā, maisot vāra līdz sāk burbuļot, noņem no plīts un atdzesē.

Liek kopā kūku: 

  1. Izcepto biskvītu plakaniski sagriež divās ripās. Daļu krēma iepilda dekorējamā tūtā, nogriež galu un pa apakšējā biskvīta ārējo malu izspiež nelielu krēma valnīti – tas sastingstot palīdzēs noturēt aveņu pildījumu vietā, lai neiztek pa malām.
  2. Uz apakšējās ripas krēma valnīša iekšpusē liek visu pildījumu un vienmērīgi izlīdzina. Nosedz ar virsējo ripu un viegli piespiež.
  3. Kūku apsmērē ar atlikušo krēmu, ar karotes apakšu izveido krēmā rakstainus virpuļus. Ja vēlas var papildināt ar sviesta vai cukura dekoriem.

Fondant roses