Tags

, ,

raspberries_mousse_cakeGaisīga, maiga rozā kūka, kura nebūt nav salda – avenes un citrona sula dod lieliski atsvaidzinošu skābumu.

Pamatnei: 125ml kviešu milti, 225ml pilngraudu kviešu milti, 125ml cukurs, 1/2tk cepamais pulveris, 1/2tk sāls, 1/4tk kanēlis, 100g auksts sviests, 2ēd.k. medus, 2ēd.k. tumšais cukurniedru sīrups, 60ml auksts ūdens, 1tk vaniļas ekstrakts

Virtuves kombainā, kas aprīkots ar kapājamo nazi, liek visas sausās sastāvdaļas un pāris sekundes sajauc. Pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu (es lietoju saldētu) un kombainā kapā ~30 sekundes, kamēr viss sajaucies ar miltiem. Pievieno visas līstošās sastāvdaļas un turpina jaukt līdz mīkla sāk velties bumbā, arī aptuveni 30 sekundes. Mīkla sanāk nedaudz lipīgi mīksta.

Ņem divas cepamā papīra loksnes. Uz vienas uzzīmē kūkas formas pamatnes kontūru, apgriež otrādāk, lai rullējot mīklu, būtu redzamas līnijas, bet nebūtu saskares ar zīmējumu. Mīklu sadala divās daļās. Vienu saveļ bumbā un liek saldētavā nākamajai kūkai, bet otru liek uzzīmētās kontūras vidū, izspaida plakanāku un pārsedz ar otru cepampapīra loksni. Uzmanīgi izrullē ~3mm biezumā un ar abām papīra loksnēm liek ledusskapī uz vismaz 2h atdzesēties.

Pēc 2h ņem ārā, ja nepieciešams, vēl nedaudz parullē, lai mīkla visur būtu vienādā biezumā. Noņem virsējo papīra loksni un pārbauda vai mīkla ir nosegusi uzzīmēto apli, ja nepieciešams, pielabo. Cep 180C grādu karstumā 15 minūtes. Pilnībā atdzesē.

Lai arī apraksts ir garš, pagatavot šo pamatni nav grūtāk kā jebkuru citu. Tiesa, ja nav vēlmes vai iespējas nodarboties ar cepšanu, var izmantot gatavos pilngraudu cepumus, vai 0.5cm biezumā sagrieztus neitrālas garšas mīkstus prjaņikus.

 Pildījumam: 400g avenes (var saldētas), 100g cukurs, 3ēd.k. citrona sula (~1 neliels citrons), 2 1/4 tk želatīns, 125ml + 2ēd.k. cukurs, 500ml saldais krējums

Avenes sablenderē biezenī un izberž caur sietu, lai atdalītu sēkliņas. Kopā sanāks ~1 glāze gatavā biezeņa. Nelielā bļodiņā ielej citrona sulu un pārkaisa želatīnu (jo smalkākas konsistences, jo labāk). Nelielā katliņā liek aveņu biezeni un 125ml cukuru. Vāra vidējā karstumā, līdz šak parādīties burbulīši. Uzreiz pievieno želatīnu un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz viss ir izšķīdis (~30-60sek). Noliek vēsā vietā un atdzesē līdz istabas temperatūrai (~20minūtes). Galvenais ir nepārvārīt, citādāk garša būs nevis pēc svaigām avenēm, bet aveņu ievārījuma.

Putojamā traukā ielej saldo krējumu, pievieno 2ēd.k. cukuru un vidējā ātrumā kuļ līdz izveidojas vieglas gaisīgas putas.

Kad aveņu masa ir atdzisusi, to ar lāpstiņas palīdzību iejauc putukrējumā, atstājot dažas ēdamkarotes (~3-4) dekorēšanai.

Sagatavo formu ar nonemamām malām (22-24cm diametrā). Ieklāj tās pamatnē cepamo papīru (var to pašu uz kura cepa kūkas pamatnīti), sānu malas nedaudz pārklāj ar eļļu vai non-stick aerosolu. Ievieto gatavo pamatni un pārliek pāri krēma masu. Vienmērīgi izlīdzina un nogludina virsmu ar metāla lāpstiņu vai platu nazi. Formu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atdzesēties uz vismaz 2h, vai uz nakti.

Aptuveni 30min pēc ielikšanas ledusskapī, kad virskārta jau ir kļuvusi stingrāka, kūkas virsu pārklāj ar iepriekš atlikto aveņu masu un vienmērīgi izlīdzina. Atkal pārklāj ar plēvi un liek ledusskapī uz atlikušo laiku.