Skip to content
  • Sākums
  • Receptes
  • Egitas Virtuve
  • Tievētājas atskaites
  • Par mani / Kontakti

Mājas sirds

par visu un neko
  • Home
  • Receptes
  • Citi ēdieni
  • Tradicionāli ēdieni
  • Zirņu pikas
Tradicionāli ēdieni
11 December 2010

Zirņu pikas

Latviešu tradicionālie ēdieni. Pirmās asociācijas? Štovēti kāposti, zirņi ar speķi, desas. Šie trīs laikam ir populārākie, bet neba no tā vien senie latvieši pārtika.

Tiesa gan – pārējais pa lielam ir nosaukts tādos vārdos, ka nosaukums vien apetīti neizraisa, piemēram, skābputra. Varbūt arī kādreiz sadūšotos šādu brīnumu nogaršot, bet palasot gatavošanas procesu, pazūd pēdējā vēlme to darīt.

Pilnīgi pretēji sanāca ar zirņu pikām un grūbām. Uz Mārtiņdienu biju nolēmusi pievērsties tradicionāliem ēdieniem un viens no tiem bija tieši pikas. Līdz šim biju izvairījusies tās taisīt, jo likās pārāk darbietilpīgi – jāvāra, jāmaļ, jācep, jājauc… Beigās izrādījās, ka tas ir ātri un vienkārši.

400g pelēkie zirņi, 400g kartupeļi, 200g kūpināts/žāvēts speķis vai cauraudzis, 4 lieli sīpoli, sāls, 1 ēd.k. cukurs, eļļa vai tauki cepšanai.

Sagatavo sastāvdaļas. Iepriekšējā vakarā iemērc pelēkos zirņus. Gatavošanas dienā novāra zirņus, nepievienojot sāli, samaļ gaļas mašīnā vai kombainā ar kapājamo nazi līdz masa viendabīga. Kartupeļus nomizo, novāra, sastrādā biezenī. Gaļu sagriež smalkos gabaliņos. Sīpolus nomizo, sagriež pusgredzenos.

Veido masu. Sajauc zirņu un kartupeļu masas, rūpīgi sajauc. Pievieno sāli. Gaļu izkarsē pannā. Labāk ir ņemt ar treknumu, un to iztecināt taukos – tad pikas stingrāk turēsies kopā. Nav arī jāņem izlases krūtiņa – tikpat labs būs kūpināts cūkas vaidziņš vai pavēdere. Karstu pievieno masai, vienmērīgi izjauc, nedaudz atdzesē, līdz var paņemt rokās.

Veļ bumbas. Ar ēdamkaroti ņem masu un veido bumbas, kārto šķīvī. Veidojot bumbas masu nevajag spiest un mīcīt, tā ļoti labi turās kopā pati, bumbas tikai kļūs mazākas un ne tik gaisīgas.

Pasniedz. Pirms pasniegšanas sagrieztos sīpolus sacep, pievienojot karoti cukura un šķipsnu sāls. Tos vienmērīgi liek uz bumbām. Papildus klāt var pasniegt skābo krējumu.

Parādi to citiem:
Share on Facebook Share
Share on TwitterTweet
Share on Pinterest Share
kartupeļipelēkie zirņipikas

Post navigation

Previous Post
Next Post

Meklētājs:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Ātri gatavojams
Briseles kāposti
Burkāni
Ceptie gardumi
Cepumi un plātsmaizes
Citas
Citi
Citi
Citi
Citi ēdieni
Cūkgaļa
Dārzeņi un augļi
Dažādas maizītes
Dzērieni
Ekskursijas
Eksperiments
Filmas
Gaļa
Graudaugu ēdieni
Gurķi
Jēra gaļa
Kabači un cukini
Kāposti
Kartupeļi
Kēksi un mafini
Ķirbji
Konservējumi un marinējumi
Kūkas un tortes
Kultūra
Liellopa gaļa
Maltā gaļa
Mērces
Mini uzkodas
Mūzika
Nejēdzības
Nopietni
Padomi
Pankūkas
Paprika
Pasta (makaroni)
Paziņojumi
Pīrāgi un pīrādziņi
Puravi
Putna gaļa
Putras
Receptes
Rīsi
Sajūtas
Salāti
Saldie ēdieni
Selerijas
Sēnes
Sīkumi
Sirdij
Svētki
Testēju
Tievētājas atskaites
Tomāti
Tradicionāli ēdieni
Uzgriežamie
Uzkodas
Zivis un jūras veltes
Zupas

Seko man:

Egita tvīto

Invalid or expired token.

Tēmas

Mājas sirds

par visu un neko
Back to top
Proudly powered by WordPress | Theme: Memory by GretaThemes.
Mājas sirds
  • Sākums
  • Receptes
  • Egitas Virtuve
  • Tievētājas atskaites
  • Par mani / Kontakti
Add your widget here